srijeda, 20. siječnja 2016.

Sirovi zdravi čips od banana

Svi volimo banane, radi njihovog slatkog okusa i fine strukture vlakana. Banana je vrlo korisno voće, ima ih nekoliko stotina vrsta, beru se zelene, rastu u Tropima uglavnom se uzgajaju na velikim plantažama, a tijekom putovanja brodom zriju. One ne samo što daje našem tijelu žive minerale, vitamine, proteine, daju nam energiju, ne opterećuje našu probavu.
Banane se smatraju lijekom. Iako tvrdim, što znam iz višegodišnjeg iskustva sirovojelstva da je sve voće i povrće koje se jede sirovo zdravo, i da je pravi lijek za naš organizam. Kada bi ljudi bili svjesni moći voća i zelenja za održavanje tijela zdravim bez bolesti, ne bi uopće konzumirali konvencionalnu hranu: meso, mlijeko, bijelo brašno, jaja, maslac, margarin, paštete, bijeli šećer, sol, ulja, salame, šunke i ostale prerađevine od mesa i ostalih mesnih prerađevina.

Nekada su u zatvorima hranili zatvorenike samo mesom, tada bi oni umrli za 40 dana. Danas se ljudi sami nominiraju u zatvorenike jedenjem mesa u ogromnim količinama, tada ispaštaju u patnji, bolu, operacijama, obolijevaju od raka, zavisno od kvalitete organizma koliko može podnijeti u nekom vremenu nastupa i smrt. Nije uzaludno reči da patnja nad životinjama zbog komada mrtvog mesa, odražava sena  ljudsku patnju u obliku boli ili smrti.

Zamislite djecu, koja za vrijeme školskog odmora posežu u svoje torbe za otrovnim obrokom konvencionalnih grickalica i čipsa koji su prepuni soli, aditiva, škroba, nekih pečenih masti i
 E-ova.  Nakon pojedenih takvih obroka, pada energija, javlja se nezadovoljstvo i agresija!

Sve najvrjednije stvari su i najjednostavnije, njima smo okruženi i trebamo ih samo primijetiti i primijeniti na opće zadovoljstvo. Slažem se da u trgovinama u kojima kupujemo voće van sezone, je impregnirano raznim šećerima, aditivima i otrovom kako bi sačuvali njegovo truljenje i zrenje.
 Uzmimo naprimjer banane, često vidimo na njima naljepnice s otisnutim brojevima, koji nam mnogo toga govore ako ih znamo protumačiti. Možemo na njima pročitati otisnut broj  4011- koji nam govori da su one iz konvencionalnog uzgoja i da su tretirane pesticidima, a kada bi na sebi imale peteroznamenkasti broj čiji niz počinje  brojem 9, tada možemo biti sigurni da se radi o čistom bio proizvodu, a broj 8 govori nam da je proizvod odnosno namirnica, voće ili povrće GMO, ili ima u sebe takve sastojke.
Za sigurnost, skinemo koru i zadovoljstvo može početi, pogotovo ako ih tretiramo s malo vode i limunske kiseline, kojom se mogu smanjiti ili eliminirati otrovi iz voća i povrća. Teško je kupiti pravo organsko voće pogotovo u supermarketima.

Donosim vam jedan pravi zdravi čips bez imalo aditiva i primjesa koji možete napraviti u svojoj kuhinji.

Morate imati dehidrator (sušač hrane) a možete sušiti u pećnici ako ga nemate na 45-50 st. C,  pri tome morate paziti da ih ne ispečete.
Dakle, banane ogulimo,  narežemo na kolutiće ili tanke trake cca 3 mm, potopimo u vodu u koju smo dodali iscijeđeni limun ili limunsku kiselinu, ocijedimo ih ii poslažemo na ladice dehidratora. Dehidriramo do željene čvrstine ili hrskavosti, već kako želimo, 8-12 sati ili više.
Čips od banana pospremimo u staklenke i dobro zatvorimo.


Čips od banana je idealna grickalica-poslastica za sve dobne skupine, koja u sebi sadrži sačuvane sve dragocjene vitamine i minerale, naročito kalij, kalcij, cink, fruktozu za podizanje energije i proteine za izgradnju našega tijela i mišića.
Uz sve to nemojmo zaboraviti izlagati se fizičkim aktivnosti: brzo hodanje, trčanje, skakanje, odlaženje na posao pješke i sl.


By Nada Zlatar Lukavski

Nema komentara:

Objavi komentar