petak, 12. veljače 2016.

Brza hrana
Osviješteni je nazivaju „smećem“, ne bez razloga. Redovitom i čestom konzumacijom neki su si priskrbili opaku bolest, pretilost, zakiselili organizam, postali stari i hromi, agresivni i depresivni. Takova hrana u sebi sadrži najviše aditiva, pesticida, glutena, bojila, pokvarenih i kloriranih sastojaka, štetnih začina, s jedinim ciljem, da bi bila što ukusnija i da bi se mogao njenom prodajom u prvom redu  zaraditi dobar profit.
Razlog je taj što se ta hrana priprema i tretira kao što je i definirana u nazivu, na brzi način pod visokim temperaturama, a namirnice nemaju veze s prirodnim sastojcima, time  postaju anorganske i štetne za naš organizam
Mogli bi nabrajati unedogled po dugoj listi izbora: (sendviči, čipsi, sladoledi, burgeri, slanci, hamburgeri, hot-dog, kebab..) sve su to namirnica koje vabe „zamamnim mirisom“ i reklamom  sa svakog ugla, djecu i odrasle da ih kupe i zadovolje svoje nepce. Prodavači zarađuju, na prvom mjestu im je profit, a za zdravlje koga briga!
U toj cijeloj priči najviše stradaju djeca odnosno učenici i studenti i svi oni koji imaju manjak slobodnog vremena, pa se žele izvući na brzi obrok iz kioska.
Gdje ste vidjeli da se pokraj neke Škole ili Fakulteta u kioscima nude svježi sirovi sokovi , voće i sirove zdrave grickalice od sušenog voća i povrća napr, sladoledi od sirovog voća i slično?!
Napravimo grubu analizu jednog hamburgera. Pecivo je čisti gluten s dodacima konzervansa i aditiva kako bi što duže moglo stajati u nekoj foliji da se ne kvari, može biti i godinu dana, tako čekajući potencijalnog korisnika. Za usporedbu, domaći kruh koji ispeče moja baka može stajati na optimalnoj temperaturi samo dva-tri dana jer nema u sebi konzervansa i primjesa, te se počinju javljati pljesni.
Mesni sadržaj ham-burger koji ide uz to pecivo gori je od bojnog otrova. Prepun aditiva, klora, bojila, štetnih hormona, k tome pržen u prepečenom ulju čiji sastojci oslobađaju štetne trigliceride koji su pravi potencijal za rak.
Pitam se kako bi ljudi i djeca bili zdravi kada su skloni takvim navikama na koje ih nitko od mjerodavnih ne upozorava. U školama i vrtićima nema takvoga pristupa, što je veoma zabrinjavajuće.
Zapravo čini mi se da to nije ničija briga, osim nas nekih pobornika zdrave prehrane i zdravlja.
Doba kuhane i prerađene hrane  je doba u kojem suvereno vladaju ovisnost, praznovjerje i mikrobi. Zamislite onoga hamburgera koji je u prvotnom obliku bio smrdljivo pokvareno mrtvo tijelo. Meso se počinje raspadati u roku od par minuta. Sve loše navike i životinjske sklonosti u čovjeku, nastaju jedenjem kuhane i prerađene hrane, uzimanjem lijekova i opijata.
Povrće je važno konzumirati radi sirove celuloze, minerala , vitamina i škroba, koji su potrebni našem tijelu da bi ga očistilo od dugogodišnjih nakupina koje se nalaze u crijevima, žlijezdama i probavnom traktu, a koje su odgovorne za naše zdravlje, odnosno bolesti.

Nudim Vam recept za kraljevski povrtni burger koji je po svom sastavu i nutritivnim vrijednostima superiorniji
od hamburgera brze hrane.


Povrtni burgeri

Sastojci:

1 šalica lješnjaka
1 šalica oraha
1 mrkva
1 mladi luk
1 manji Poriluk
½ manjega batata
½ crvene ili zelene paprike ,
Pola šalice sušenih šampinjona
2 žlice konopljinog brašna ili bundevinog
1 mala žličica himalajske soli
Pola šalice natopljenog zlatnog lana
1 žlica Psylliuma (opcionalno)
Par listova sjeckanog  peršina
Origano

Postupak:  u blenderu ili sjeckalici samljeti orahe i lješnjake. U zdjelu naribati mrkvu, batat, papriku, nasjeckati  peršin, luk i poriluk, dodati šampinjone,himalajksu  sol, origano, namočeni lan i Psyllium. Zamijesiti sve sastojke i oblikovati u burgere. Staviti u dehidrator na sušenje 4 – 5 sati ili više.
Napraviti sirovi tartar umak,  prelijati preko burgera i dodati salatu prema želji. Mogućnosti su bezbrojne, samo treba imati ideju kojom ćete obradovati vaše okusne pupoljke i drage osobe, pogotovo djecu!
Ovo su zaista nabolji burgeri koje sam dosada jela. Ne sjećam se da se takovi okusi mogu naći u kuhanoj „ građanskoj hrani“.
To su zapravo najbolji burgeri na svijetu, taman da ih stavimo samo na list salate ili zelje, dovode okuse do savršenstva. Najveća vrijednost od svega toga je u tome što su zdravi za naše tijelo koje iz njih  može dobiti samo vrijedne sirove sastojeke, vitamine i minerale baš kakve potrebuje naše tijelo!

by Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane.
http://sirovirecepti.blogspot.com
https://www.facebook.com/sirovireceptiblogspotcom
https://www.facebook.com/Zdravlje-iz-Prirode-prirodno-lije

Nema komentara:

Objavi komentar