petak, 25. prosinca 2015.

Božićna torta s goji bobicama

U ovo blagdansko vrijeme prejedanja donosim vam jedan zdravi recept sa zdravim sastojcima bez štetnih namirnica kao što su: šećer, jaja, maslac, margarin, brašno, kupovna čokolada, razni prašci. Sve su to sastojci koji razaraju naše tijelo i izazivaju mnoge bolesti, zato što se naše tijelo ne  može osloboditi anorganskih tvari, imamo enzim samo za probavu svježe i neprerađene hrane. Od ovoga zdravog kolača-torte nećete se udebljati niti će vam se zdravlje pogoršati, a tlak će vam ostati stabilan, kilogrami  će vam biti pod kontrolom. Napominjem nemojte zaboraviti izlagati se  jačim fizičkim aktivnostima kao naprimjer: šetnja uzbrdicom, trčanje ili brzo hodanje, najbolje po nekim šumarcima i udaljenim mjestima bez doticaja smoga.
Uživajte u ovome  blagdanskom kolaču ne razmišljajući o posljedicama.

Želim vam Blagoslovljen i čestit Božić!



Božićna torta s goji bobicama

Potrebni sastojci:
-          1 1/2 šalica badema namočenih preko noći, osušenih
-          1 šalica mljevenog kokosa
-          1 šalica indijskih oraščića
-          Pola šalice kokosovog  maslaca
-          1 zlica kokosovog ulja, rastopljenog
-          1 zlica kakao maslaca, rastopljenog
-          5 datulja namočenih
-          ½ šalice grožđica namočenih
-          1 šalica svježih goji bobica (smrznutih)
-          2 žlica meda
-          4 žlica agava sirupa
-          Cimet na vrh žličice
-          Vanilija na vrh žličice
-          2 žlice  sirovog kakao  praha
-          1 žlica rogača, fini prah
-          Sok od  1 limuna

Postupak:
Prvo samljeti u blenderu Vitamix ili nekom drugom multipraktiku bademe i oraščiće u fino brašno i odložiti na stranu. Preporučam samljeti još dodatno kokos u finije brašno. Zatim staviti u blender goji bobice i pola dcl kokosovog maslaca kojega ste prethodno otopili. Koristila sam goji smrznute bobice te sam ih ostavila na sobnoj temperaturi da se odmrznu kako se ne bi stvarale grudice koksovog maslaca kada se pomiejša maslac i hladne goji bobice. Obadvije namirnice trebaju biti izjednačene temperature.

Smeđa kora:
Pomiješati mljevene bademe, namočene datulje i grožđice, dodati 1 žlicu agava sirupa, i žlicu meda, 2 žlice  sirovog kakao  praha, 1 žlica rogača, fini prah, dodati cimet, 2 žlice kokosovog ulja, 1 žlicu kakao maslaca, pomiješati sve skupa u ravnomjernu smjesu i staviti u kalup polovicu. Na crnu smjesu dodati smjesu od goji bobica i kokosa.

 
Kora od goji bobica:
Pomiješati 1 šalicu mljevenih indijskih oraščića, 1 šalicu kokosa, pola šalice kokosovog svježeg maslaca dodati  1 zlicu meda, 2 žlice agava sirupa, sok od limuna, vaniliju, 2 žlice kokosovog ulja, 1 žlicu kakao maslaca, smjesu od goji bobica koje ujedno daju jednu toplu boju kori.  Dio goji bobica možete umiješati i cijele u smjesu radi efektnijeg izgleda. Smjesu staviti u kalup na smeđi dio. Zatim je prekriti ponovo polovicom smeđe kore. Tortu staviti  u frižider da se malo stisne na sat dva, nije potrebno stavljati u zamrzivač. Kada se sastojci stisnu, gore napraviti čokoladnu glazuru kojom se prelije torta.

Čokoladna glazura: 
Otopiti 2 žlice kokosovog maslaca, 2 žlice kakao maslaca, dodati dvije velike žlice kakaa, 1 žlicu rogača, par kapi limuna, 2 žlice agava sirupa, 1 žlicu meda, cimet, papar na vrh noža. Smjesom preliti tortu  i ostaviti u frižideru da se stisne. Naznačiti nožem kriške prije nego se sasvim stvrdne, da se lakše reže i da ne puca kora. 
Smjesa je dovoljna za kalup promjera 18 cm.

Dobar tek!
Sretni blagdani!


Nema komentara:

Objavi komentar