Ljudi često u svom govornom izrazu vole reći 'digao mi se
tlak', pri tome misleći na neugodne simptome koji mogu biti i smrtonosni. Kada
nisam znala kako prehrana utječe na ljudsko zdravlje, često sam se pitala što
je visoki krvni tlak u organizmu i što ga
izaziva. Moja tetka često je znala reći kako je boli glava, te da joj se digao tlak, ujna koja je bila mlada
žena podlegla je visokom krvnom tlaku, oslabio joj je srce i bubrega, koji nisu
mogli više funkcionirati te je 'zaspala' zauvijek. Za utjehu ljudi vole reći da
je to 'lijepa smrt' i da takvu treba svakako poželjeti. Posljedica sve te
bolesti bilo je obilato konzumiranje mesa i mesnih prerađevina, brašna,
bijeloga kruha, šećera i kolača.
Nekada su ljudi umirali od pothranjenosti, i nedostatka
važnih nutrijenata, te su ih napadale svakakve bolesti, kuga, kolera i slično,
jer im je imunitet bio jako slab. Danas se događa krajnja suprotnost, kada
ljudi obolijevaju od prehranjenosti, opterećujući svoje tijelo anorganskim
otpadom koje tijelo ne može izlučiti. Hrana siromašna kisikom potencijal je za
sve bolesti.
U našem tijelu postoji 2500 m krvnih žila, većih, manjih,
tanjih pojednostavljeno. One imaju svoju funkciju da nam u sve dijelove tijela,
mišića, mozga, žlijezda, stanica dopreme kisik. Živa bića i naše tijelo trebaju
kisik, ne samo onaj koji udišemo, kako ljudi misle. Mi trebamo kisik koji se
pretvara u energiju i koji drži naše djelo da ispravno funkcionira i da bude
zdravo. Iz toga proizlaze kvalitete svih naših psiho fizičkih aktivnosti,
funkcija, ponašanja, percepcije i u konačnici zdravlja. Posljedice visokog
krvnog tlaka mogu biti, infarkt srca, moždani udar, slabost bubrega.
Kada se naš krvožilni sustav popuni plakom, žutom
tvorevinom, koje nije mogla iz našega tijela izaći jer nije bilo dovoljno
energije i živih enzima, da bi ga se tijelo riješilo krv postane gusta ili
'medena' radi kuhane hrane, koja je manjkava kisikom. Najveći krivci za
podizanje krvnog tlaka su, sol, žitna hrana, meso, bijelo brašno, kofein,
stres. Idealan krvni tlak za sve dobne skupine je: 80/120, a sve ostalo
povišenje upućuje na zakrečenje krvožilnog sustava te dovodi do opasnih
posljedica, moždanog i srčanog udara.
Visoki krvni tlak možete dovesti pod kontrolu ako počnete
jesti velike količine voća, povrća i sirovih hladno prešanih sokova, te
izostaviti brašno, meso i mesne prerađevine, sireve, jaja, kolače, torte,
rafnirani bijeli šećer i sve štetne namirnice o kojima je bilo riječi u ovoj
kolumni.
Nedavno mi se javio jedan prijatelj mlađe dobi, klasičan
vegetarijanac, te zatražio pomoć kako da sirovom prehranom riješi visoki krvni
tlak. Pio je tablete za sniženje.
Na moju preporuku da promijeni svoje dosadašnje prehrambene
navike i da prijeđe na sirove hladno prešane sokove od voća i povrća i zelene
kašaste sokove, njegov tlak je u roku od 5 dana došao u normalu, a on je
izgubio nekoliko kilograma viška težine, te dobio više energije i tijelo
okrijepio snagom i zdravljem.
Donosim jedan pred blagdanski sirovi recept od kojega vam
sigurno neće narasti tlak. U ovome receptu nisu sadržane pržene i pečene štetne
namirnice poput: jaja, bijeloga brašna, šećera, maslaca, margarina, čokolade.
Božićne zvjezdice
-
1 šalica indijskih oraščića
-
1 šalica badema ( namočenih, posušenih,
oguljenih)
-
1 i više šalica kokosa, prema potrebi
-
Sok od pola limuna
-
Vanilija
-
1-2 žlice kokosovog ulja
-
Neki zaslađivač: med, agavin sirup, i slično
Postupak: u bleneru ili multipraktiku samljeti bademe i
indijske oraščiće u brašno, zamijestiti s ostalim sastojcima smjesu i oblikovati rezačem u zvijezdice. Staviti u
dehidrator i sušiti 8 sati ili duže, dok
ne postanu hrskavi.
Nema komentara:
Objavi komentar