nedjelja, 3. siječnja 2016.

Nije kasno za novi početak

Krajem svake godine razmišljamo o novom početku u Novu godinu, i donosimo važne životne odluke koje bi nam trebale poboljšati kvalitetu života ili napredak u poslu ili ljubavi. Ljudi najteže mijenjaju svoje navike koje su stekli od malih nogu, a najlakše ih je sprovesti onda kada za to postoji snažan motiv.
Koliko mi je poznato ljudi najteže mijenjaju svoje prehrambene navike, ali kada je u pitanju motiv, koji je obično vezan za bolest ili pretilost, neki odluče napraviti i taj korak za dobrobit organizma.
U tom slučaju najbolje bi bilo sa se ljudi hrane „zdravo“ malo njih zna što to zapravo znači, i što predstavlja riječ zdrava hrana, čisti zrak i čista voda.

Kada je u pitanju zdrava hrana u tu kategoriju spada samo živa, prirodna, nekuhana i neprerađena organska hrana ekološki uzgojena.
Čisti zrak je onaj koji nije zagađen smogom i ostalim kemikalijama koje je teško izbjeći u gradovima pogotovo u metropolama. Najčišći zrak je onaj koji se nalazi uz bujne vegetacije zelenila i u planinama, čisti zrak je onaj koji je u većoj mjeri obogaćen kisikom.
Čista voda je samo ona koja nema u sebi nikakvih anorganskih primjesa i minerala, klora , joda i ostalih sastojaka koje pokupi podzemnim i nadzemnim tokovima. Tako se najzdravijom i najčišćom vodom smatra samo destilirana voda iz voća i povrća. Ona jedina može biti garancija zdravlju i dugovječnosti. Ostale vode koje se nalaze u prirodi a pogotovo one koje su izmanipulirane raznim štetnim tvarima i koje služe za svakodnevnu upotrebu su izuzetno štetne. Manje štetne su izvorske vode samo što u sebi nemaju dodan klor.
Dakle, najbolje bi bilo svakodnevno koristiti svježe sokove od voća, povrća i zelenja barem u većoj mjeri ako se ne može drugačije. Ako se konzumira dovoljna količina voća i povrća, i ako se ispravno hranimo, naše tijelo nema dodatnih potreba za vodom iz slavine. Kad je netko stalno žedan to je znak da je zapustio svoju prehrambenu higijenu i da je unio u organizam previše kuhane i prerađene hrane s većom količine soli, škroba i šećera, što nije dobro i predstavlja veliki problem kao potencijal za mnoge bolesti. Sol i šećer najviše uništavaju vitalne organe i žlijezde. Zato ljudi brzo stare i oboljevaju.

Zapamtite da je destilirana voda pogotovo ona iz voća i povrća najbolji eliksir za zdravlje, mladost, vitalnost i ljepotu. Ljudi su zapravo ono što jedu. Neću se pretjerano rugati ali puno njih sliči na životinju s koje režu svoje omiljene odreske, nekima je lice bubuljičavo i izmoreno od velike količine škroba i šećera.
Blagdani su još pred nama, nije kasno da napravite novi početak u prehrambenim navikama u korist zdravlja, ljepote, mladosti i mudre glave.

Donosim vam dva novogodišnja zdrava sirova recepta koje preporuč
am probati, a mogu ih jesti sve dobne skupine i bolesnici. Recepti u sebi ne sadrže, šećer, jaja, brašno, maslac, margarin, rafinirano ulje, nikakve štetne tvari, konzervanse ni bojila.
U želji da ustrajete u svojim odlukama i krenete novim koracima, motivirani svojim idejama, želim Vam mnogo uspjeha u Novoj godini!

Sirova novogodišnja juha od brokule

















Sastojci:


-          Pola manje brokule
-          1 šalica svježih šampinjona
-          Pola veće jabuke
-          Pola šalice indijskih oraščića   namočenih  3-4 sata, ili suncokretovih sjemenki
-          Pola limuna bez korice
-          1 mala žličica himalajske soli
-           Manji komad luka
-          3 dcl vode

Sve sastojke staviti u blender, ja sam koristila Vitamix, miksati ih do fine glatke strukture.  Poslužiti sa suhim šampinjonima i vlascem.

















Čokoladna srca

Sastojci:
-          1/2 šalice (2dcl) mljevenih badema,  koje je potrebno prethodno namoćiti kroz noć, oguliti im vanjsku smeđu opnu i osušiti u dehidratoru 8 sati.
-          ½  šalice sjecknih badema
-          1/2 šalice sitno mljevenog kokosa
-          Vanilija burbon
-          Cimet
-          1 žlica fino mljevenog rogača
-          2 žlice kakaa
-          3 sjeckane datulje
-           Sok od pola manjeg limuna
-          2 žlice meda ili agava sirupa
-          2 dcl otopljenog kokosovog ulja
-          ½ dcl otopljenog kakao maslaca
-          ½ dcl otopljenog kokosovog maslaca, opcionalno
   (http://sirovirecepti.blogspot.hr/2016/01/kokosov-maslac.html)

Izmiješati sve sastojke, zasladiti prema vlastitom okusu, smjesu sipati u silikonski kalup u obliku srca ili kockica. Ostaviti u frižideru da se stisne nekoliko sati.





by nada zlatar lukavski

Nema komentara:

Objavi komentar