Krajem svake godine razmišljamo o novom početku u Novu godinu, i donosimo važne
životne odluke koje bi nam trebale poboljšati kvalitetu života ili napredak u
poslu ili ljubavi. Ljudi najteže mijenjaju svoje
navike koje su stekli od malih nogu, a najlakše ih je sprovesti onda kada
za to postoji snažan motiv.
Koliko mi je poznato ljudi najteže mijenjaju svoje prehrambene
navike, ali kada je u pitanju motiv, koji je obično vezan za bolest ili pretilost,
neki odluče napraviti i taj korak za dobrobit organizma.
U tom slučaju najbolje bi bilo sa se
ljudi hrane „zdravo“ malo njih zna što to zapravo znači, i što predstavlja riječ
zdrava hrana, čisti zrak i čista voda.
Kada je u pitanju zdrava hrana u tu kategoriju spada samo živa, prirodna, nekuhana i neprerađena organska hrana ekološki uzgojena.
Čisti zrak je onaj koji nije zagađen
smogom i ostalim kemikalijama koje je teško izbjeći u gradovima pogotovo u
metropolama. Najčišći zrak je onaj koji se nalazi uz bujne vegetacije zelenila
i u planinama, čisti zrak je onaj koji je u većoj mjeri obogaćen kisikom.
Čista voda je samo ona koja nema u
sebi nikakvih anorganskih primjesa i minerala, klora , joda i ostalih sastojaka
koje pokupi podzemnim i nadzemnim tokovima. Tako se najzdravijom i najčišćom
vodom smatra samo destilirana voda iz voća i povrća. Ona jedina može biti garancija
zdravlju i dugovječnosti. Ostale vode koje se nalaze u prirodi
a pogotovo one koje su izmanipulirane raznim štetnim tvarima i koje
služe za svakodnevnu upotrebu su izuzetno štetne. Manje štetne su izvorske vode
samo što u sebi nemaju dodan klor.
Dakle, najbolje bi bilo svakodnevno koristiti svježe sokove od voća, povrća i
zelenja barem u većoj mjeri ako se ne može drugačije. Ako se
konzumira dovoljna količina voća i povrća, i ako se ispravno hranimo, naše tijelo
nema dodatnih potreba za vodom iz slavine. Kad je netko stalno žedan to je znak
da je zapustio svoju prehrambenu higijenu i da je unio u organizam previše
kuhane i prerađene hrane s većom količine soli, škroba i šećera, što nije dobro
i predstavlja veliki problem kao potencijal za mnoge bolesti. Sol i šećer
najviše uništavaju vitalne organe i žlijezde. Zato ljudi brzo stare i
oboljevaju.
Zapamtite da je destilirana voda pogotovo ona iz voća i povrća najbolji eliksir za zdravlje, mladost, vitalnost i ljepotu. Ljudi su zapravo ono što jedu. Neću se pretjerano rugati ali puno njih sliči na životinju s koje režu svoje omiljene odreske, nekima je lice bubuljičavo i izmoreno od velike količine škroba i šećera.
Blagdani su još pred nama, nije kasno da napravite novi početak u prehrambenim navikama u korist zdravlja, ljepote, mladosti i mudre glave.
Donosim vam dva novogodišnja zdrava sirova recepta koje preporučam probati, a mogu ih jesti sve dobne skupine i bolesnici. Recepti u sebi ne sadrže, šećer, jaja, brašno, maslac, margarin, rafinirano ulje, nikakve štetne tvari, konzervanse ni bojila.
U želji da ustrajete u svojim odlukama i krenete novim koracima, motivirani svojim idejama, želim Vam mnogo uspjeha u Novoj godini!
Sirova novogodišnja juha od brokule
Sastojci:
-
Pola manje brokule
-
1 šalica svježih šampinjona
-
Pola veće jabuke
-
Pola šalice indijskih oraščića namočenih 3-4 sata, ili suncokretovih sjemenki
-
Pola limuna bez korice
-
1 mala žličica himalajske soli
-
Manji
komad luka
-
3 dcl vode
Sve sastojke staviti u blender, ja sam
koristila Vitamix, miksati ih do fine glatke strukture. Poslužiti sa suhim šampinjonima i vlascem.
Čokoladna srca
Sastojci:
-
1/2 šalice (2dcl) mljevenih badema, koje je potrebno prethodno namoćiti kroz noć,
oguliti im vanjsku smeđu opnu i osušiti u dehidratoru 8 sati.
-
½ šalice
sjecknih badema
-
1/2 šalice sitno mljevenog kokosa
-
Vanilija burbon
-
Cimet
-
1 žlica fino mljevenog rogača
-
2 žlice kakaa
-
3 sjeckane datulje
-
Sok od
pola manjeg limuna
-
2 žlice meda ili agava sirupa
-
2 dcl otopljenog kokosovog ulja
-
½ dcl otopljenog kakao maslaca
-
½ dcl otopljenog kokosovog maslaca,
opcionalno
(http://sirovirecepti.blogspot.hr/2016/01/kokosov-maslac.html)
Izmiješati sve sastojke, zasladiti prema vlastitom okusu,
smjesu sipati u silikonski kalup u obliku srca ili kockica. Ostaviti u
frižideru da se stisne nekoliko sati.
by nada zlatar lukavski
Nema komentara:
Objavi komentar