Banane se smatraju lijekom. Iako tvrdim, što znam iz višegodišnjeg iskustva sirovojelstva da je sve voće i povrće koje se jede sirovo zdravo, i da je pravi lijek za naš organizam. Kada bi ljudi bili svjesni moći voća i zelenja za održavanje tijela zdravim bez bolesti, ne bi uopće konzumirali konvencionalnu hranu: meso, mlijeko, bijelo brašno, jaja, maslac, margarin, paštete, bijeli šećer, sol, ulja, salame, šunke i ostale prerađevine od mesa i ostalih mesnih prerađevina.
Nekada su u zatvorima hranili zatvorenike samo mesom, tada bi oni umrli za 40 dana. Danas se ljudi sami nominiraju u zatvorenike jedenjem mesa u ogromnim količinama, tada ispaštaju u patnji, bolu, operacijama, obolijevaju od raka, zavisno od kvalitete organizma koliko može podnijeti u nekom vremenu nastupa i smrt. Nije uzaludno reči da patnja nad životinjama zbog komada mrtvog mesa, odražava sena ljudsku patnju u obliku boli ili smrti.
Zamislite djecu, koja za vrijeme školskog odmora posežu u svoje torbe za otrovnim obrokom konvencionalnih grickalica i čipsa koji su prepuni soli, aditiva, škroba, nekih pečenih masti i E-ova. Nakon pojedenih takvih obroka, pada energija, javlja se nezadovoljstvo i agresija!
Sve najvrjednije stvari su i najjednostavnije, njima smo okruženi i trebamo ih samo primijetiti i primijeniti na opće zadovoljstvo. Slažem se da u trgovinama u kojima kupujemo voće van sezone, je impregnirano raznim šećerima, aditivima i otrovom kako bi sačuvali njegovo truljenje i zrenje.
Uzmimo naprimjer banane, često vidimo na njima
naljepnice s otisnutim brojevima, koji nam mnogo toga govore ako ih znamo
protumačiti. Možemo na njima pročitati otisnut
broj 4011- koji nam govori da su one iz
konvencionalnog uzgoja i da su tretirane pesticidima, a kada bi na sebi imale
peteroznamenkasti broj čiji niz počinje brojem 9, tada možemo biti sigurni da se radi
o čistom bio proizvodu, a broj 8 govori nam da je proizvod odnosno namirnica,
voće ili povrće GMO, ili ima u sebe takve sastojke.
Za sigurnost, skinemo koru i zadovoljstvo može početi, pogotovo
ako ih tretiramo s malo vode i limunske kiseline, kojom se mogu smanjiti ili
eliminirati otrovi iz voća i povrća. Teško je kupiti pravo organsko voće
pogotovo u supermarketima.
Donosim vam jedan pravi zdravi čips bez imalo aditiva i primjesa koji možete napraviti u svojoj kuhinji.
Morate imati dehidrator (sušač hrane) a možete sušiti u pećnici ako ga nemate na 45-50 st. C, pri tome morate paziti da ih ne ispečete.
Dakle,
banane ogulimo, narežemo na kolutiće ili tanke trake
cca 3 mm, potopimo u vodu u koju smo dodali iscijeđeni
limun ili limunsku kiselinu, ocijedimo ih ii poslažemo na ladice dehidratora.
Dehidriramo do željene čvrstine ili hrskavosti, već kako želimo, 8-12 sati ili više.
Čips od banana pospremimo u staklenke i dobro zatvorimo.
Čips od banana je idealna grickalica-poslastica za sve dobne skupine, koja u sebi sadrži sačuvane sve dragocjene vitamine i minerale, naročito kalij, kalcij, cink, fruktozu za podizanje energije i proteine za izgradnju našega tijela i mišića.
Uz sve to nemojmo zaboraviti izlagati se fizičkim aktivnosti: brzo hodanje, trčanje, skakanje, odlaženje na posao pješke i sl.
Čips od banana pospremimo u staklenke i dobro zatvorimo.
Čips od banana je idealna grickalica-poslastica za sve dobne skupine, koja u sebi sadrži sačuvane sve dragocjene vitamine i minerale, naročito kalij, kalcij, cink, fruktozu za podizanje energije i proteine za izgradnju našega tijela i mišića.
Uz sve to nemojmo zaboraviti izlagati se fizičkim aktivnosti: brzo hodanje, trčanje, skakanje, odlaženje na posao pješke i sl.
By Nada Zlatar Lukavski
Nema komentara:
Objavi komentar