četvrtak, 6. ožujka 2014.

Čips od jabuka

Tko bi mogao zamisliti da su plodovi jabuka prezimili ispod stabla, zahvaljujući blagoj i kratkoj zimi s normalnim i neekstremnim temperaturama. Moja draga mama svki puta kada dođem k njoj pripremi mi par kg tih krasnih ekoloških jabuka, koje su imale najbolje skladišne uvjete ispod sniženog pokivača i s puno sviježeg zraka. Nisu prvorazrednog izgleda, ali su zato izvanrednog okusa koje s ne može uspoređivati niti s jednom jabukom koju kupimo u trgovačkim centrima. Stavljam ih u smoothie, zatim ih sušim u dehidratoru te mi posluže kao slatko za grickanje. Znam što znači imati voće, povrće i zelenje iz vlastitog vrta, koje je netretirano i  čisto od bilo kakvoga zgađenja. Iskreno rečeno, takve jabuke nisu baš primamljivoga izgleda niti primamljive veličine. Sve su sitne i neugledne, traže puno posla i truda za pripremu sušenja ili direktnu konzumaciju.

Sve voće i povrće izvan sezone  koje kupujemo, slabe je nutritivne kvalitete i nema baš neki doprinos u smislu zdravlja po organizmu jer raste u umjetnim uvjetima, bez prisutnosti sunčeve energije, što je najvažnije za zdravlje, izgradnju te obnovu stanica



Postupak sušenja jabuka: Prvo trebamo oprati jabuke spužvicom i nekim ekološkim sredstvom, koristim LDC od Goldena. Zatim odstranim sve št je bolesno na kori i sve nedostatke, šnitam ih  nožićem ručno potom ih stavim u limunsku kiselinu koju razrijedim vodom. Obično stavim 0,5 litara vode i 3-4 male žličice limunske kiseline, potopim šnitice te ih nakon 1 minute stavim u cjedilo, a potom lijepo poredam u plitice dehidratora, posipam cimetom i pustim da se suše na temperaturi od 43-45 st. 10-13 sati.
 
Tada mogu uživati u prekrasnim hrskavim čipsima od jabuka neodoljivog okusa.









Nema komentara:

Objavi komentar