utorak, 18. ožujka 2014.

Zeleni sexy Smoothie

Dosta mi je konvencionalnog bilja, koje se nikako ne može mjeriti po fitonutritivnim vrijednostima sa samoniklim biljkama i onima koje rastu direktno ispod sunca, upijajući energiji, kisik, klorofil. Sve u jednom, rekla bih.

Za obnovu naših stanica te za njihovo funkcioniranje kao i za cjelokupni organizam najvažniji je kisik. Konzumiranjem  zelenih kašastih sokova možemo si priuštiti dobro zdravlje, mladost i ljepotu uz puno energije. Ako zamijenimo samo jedan klasični obrok već smo puno napravili u korist zdravlja.

Dakle konvencionalno bilje koje se konzumira tijekom zime i ranog proljeća, općenito sve ono koje kupujemo u trgovinama, a koje je raslo u umjetnim uvjetima ima tri do pet puta manje fitonutritivne vrijednosti.

Samoniklog bilja ima posvuda i najbolje ga je iskoristiti maksimalno. Doduše treba ga koristiti malo s oprezom i izmjenjivati vrstu, jer samoniklo bilje ima u sebi veće ili manje količine alkaloida, koji u pretjeranoj količini zbog konzumiranja mogu izazvati trovanje. Iako su alkaloidi potrebi i dobri za naš organizam. Alkaloidi daju gorak okus biljkama, po tome možete zaključiti koliko je neka biljka alkaloidna.

Najviše koristim samoniklo bilje za svoje zelene kašaste sokove, ponekad, kelj, salatu i blitvu iz maminog vrta, ili ga kupim od bakica na tržnici.

Sastojci: 
- 3 šake mladih kopriva
- 3 šalice zrelih jagoda
- 1/4 limuna
- 4 dcl vode
- 1 žlica sezama ili lana

Postupak: Navedene sastojke staviti u blender, miksati do željene gustoće i fine strukture. Daje osvježavajući sexy okus. Uživajte!


Nema komentara:

Objavi komentar