ponedjeljak, 24. veljače 2014.

Sezamovo mlijeko

Bolje mi je nego bademovo, volim ga često pripremati i stavljati u smoothie, zajedno s voćem i zelenjem.
 
Nutritivne vrijednosti sezama su vrlo dobre te zadovoljavaju naše potrebe za masnoćom i Omega tri masnim kiselinama.
Sitne sjemenke imaju veliku nutritivnu vrijednost, po sastavu  prevladavaju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna, etilnu čine proteini visoke biološke vrijednosti.

Sadrže vitamine: A, B1, B6, E ( sprječavaju nastank bora i starenja kože).
Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezij (snižava arterijski tlak i sprječava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; potiče zacjeljivanje rana i liječi nepravilnosti na koži). Kalcij i željezo naš organizam može vrlo fino da “izvuče” iz sezama.

Snižava loš kolesterol i dobar je za dijabetičare


 
Sezamovo mlijeko

Sastojci:
 
1 šalica sezama
4.5 šalica vode

(šalica od 2 dcl)


Postupak:
Namočiti kroz noć sezamove sjemenke, isprati,  staviti u blender zajedno s vodom i blendati dok mlijeko ne postane pjenasto. Procijediti kroz vrećicu za mlijeko, odvojiti pulpu, dodati prema okusu malo vanilije iz mahune ili ekstrakta, može se dodati i datulja ili neki zaslađivač po želji, med ili agavin sirup, ocijeđeno ponovo staviti u blender i smiksati.

 

Nema komentara:

Objavi komentar