Nutritivne vrijednosti sezama su vrlo dobre te zadovoljavaju naše potrebe za masnoćom i Omega tri masnim kiselinama.
Sitne sjemenke imaju veliku nutritivnu vrijednost, po sastavu prevladavaju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna, etilnu čine proteini visoke biološke vrijednosti.
Sadrže vitamine: A, B1, B6, E ( sprječavaju nastank bora i starenja kože).
Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezij (snižava arterijski tlak i sprječava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; potiče zacjeljivanje rana i liječi nepravilnosti na koži). Kalcij i željezo naš organizam može vrlo fino da “izvuče” iz sezama.
Snižava loš kolesterol i dobar je za dijabetičare
Sezamovo
mlijeko
Sastojci:
1
šalica sezama
4.5
šalica vode
(šalica
od 2 dcl)
Postupak:
Namočiti
kroz noć sezamove sjemenke, isprati, staviti u
blender zajedno s vodom i blendati dok mlijeko ne postane pjenasto. Procijediti
kroz vrećicu za mlijeko, odvojiti pulpu, dodati prema okusu malo vanilije iz
mahune ili ekstrakta, može se dodati i datulja ili neki zaslađivač po želji,
med ili agavin sirup, ocijeđeno ponovo staviti u blender i smiksati.
Nema komentara:
Objavi komentar