četvrtak, 27. veljače 2014.

Miješana salata od kupusa hrana i lijek

Preferiram jednostavnost u pripremi obroka. Najčešće  svakodnevno koristim blender, on mi je alfa i omega za pripremu hrane. Često se volim počastiti  sušenim sezamovim krekerima, gore nekim raw namazom, te obiljem povrća  ili salata. Salata od zelja mi je najbolja salata koju često konzumiram uz krekere. Prvo bi čovjek  pomislio kako to i nije bog zna što ali. Treba se uvjeriti u suprotno :)

Ljekovita svojstva kupusa su: čisti organizam od štetnih materija, odličan je diuretik, štiti sluzokožu, pa je idealna hrana za one koji boluju od čira  i gastritisa, održava  krvni tlak, djelotvoran je protiv zakrečenja krvnih žila, regulira probavu.


Vitamini:
Kupus ima malu energetsku vrijednost, kao i ostalo lisnato povrće: 100 grama slatkog kupusa ima 104 kJ ili 25 kcal, a kiselog 92 kJ ili 22 kcal. Najbogatiji je kalijem (bijeli 233 mg posto, crveni 267 mg posto), te željezom,  magnezijem, sumporom, bakrom i natrijem.

Istraživanja su pokazala da se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom i narančom (u 100 grama kupusa ima 50 miligrama vitamina C) nisu zanemarivi ni vitamini U, B1 i karotin (provitamin A), PP, K, sadrži znatne količine A vitamina, bogat je ugljikohidratima, bjelančevinama, biljnim vlaknima, a pravi je “rudnik” kalija, kalcija i drugih minerala.

SALATA

Sastojci: 
-list kelja
-1/4 komorača
-pola zelene ili crvene paprike
-1/4 manje glavice bijelog kupusa
-1/4 manje glavice crvenog kupusa
-mala žličica himalajske soli
-1 1/2 žlice jabučnog octa
-4 žlice maslinovog ulja

Postupak: sitno nasjeckati list kelja, crveni i bijeli kupus, odložiti u zdjelu, prelijati maslinovim uljem da se opusti. Naguliti papriku i komorač, pomiješati s narezanim kupusom i keljom u zdjeli, dodati sol, jabučni ocat ili limun, te sve zajedno pomiješati.

Salata se  odlično slaže sa sezamovim krekerima od kelja i mrkve.

Ako nemate u frižideru sastojke koji su navedeni, možete uzeti samo neki kupus, dodati maslinovo ulje, limun i sol, imat ćete najbolju salatu na svijetu. Meni je najbolja, svaki dan bi je jela s krekerima.


Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar